„Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce gândim. Mintea este totul. Devenim ceea ce gândim” ~ Buddha

 

Experimentăm și creăm tot felul de energii diferite în viața noastră de zi cu zi, care determină modul în care ne simțim și ceea ce realizăm pe tot parcursul unei zile.

Unele energii sunt puternice și ușor de recunoscut, în timp ce altele sunt mai subtile și adesea simțite doar la nivel intuitiv.

Din perspectiva descoperirilor fizicii cuantice, știința zilelor noastre, demonstrează că este corect să spunem că totul este, nu doar materie … ci  energie! Căci materia însăși, este tot energie care vibrează pe o anumită frecvență.

Lucrurile pe care le spunem, lucrurile pe care le credem, lucrurile pe care le facem – chiar și lucrurile pe care nu le facem, ci doar le gândim – toate produc energie care ne afectează pe noi  și pe oamenii din jurul nostru.

Dacă alegi să-ți investești atenția ca să gândești și să simți pozitiv, vei vedea enorm de multe îmbunătățiri în viața ta și vei atinge mai multe obiective, decât credeai că este posibil.

 

Cum poți crea energie într-un mod pozitiv și de ce ai nevoie de ea ?

În literatura de specialitate, noi ca psihologi, denumim aceste “lucruri” – activarea stărilor resursă.

Mintea reprezintă creierul în acțiune.

Creierul este privit in neuroștiințe ca fiind o arhivă de amintiri pe care le putem activa, fie că o facem conștient sau inconștient.

Această tehnică de activare a resurselor interne, foarte eficientă și folosită des in programele de psihoterapie are ca scop activarea amintirilor benefice, deci a acelor conexiuni neuronale care sa determine reacții chimice (emoții) pozitive în corp, cum sunt dopamina, endorfinele sau acetilcolina.

Atunci când suntem îngrijorați sau stresați  și ne pierdem energia pozitiva, la nivel neuronal, în creier se produce tranziția de la neocortex la zona creierului reptilian, fiind astfel activat instinctul de supraviețuire.

Acest instinct de supraviețuire generează reacții chimice specifice în corp: producția de adrenalină – care dă stări de anxietate, frică, cu sau fără obiect, teama de viitor care, la rândul lor, determină reacții somatice specifice cum sunt: amețeala,  răcirea extremităților, senzația de sufocare, oscilații ale tensiunii arteriale, în alte cuvinte generează starea de incoerență la nivel de frecvențe.

Ca să ieșim din toate aceste stări și simptome neplăcute, este suficient să ne mutăm atenția de la gândul negativ, la o amintire sau un stimul exterior pozitiv, știind că acum există argumente științifice care demonstrează că atenția este cea care generează activarea unor conexiuni neuronale la nivel cerebral și ale reacțiilor chimice specifice lor, la nivelul somatic.

Așadar, tot ce avem de făcut, este să alegem conștient să ne investim gândirea, atenția în gânduri pozitive care să creeze emoții pozitive.

Aceasta este cea mai mare putere pe care o putem pune în acțiune și care ne permite să depășim blocajele interioare și să ne activăm putere interioară.

Toate aceste informații care pot părea foarte complicate, la nivel comportamental se realizează de fapt, extrem de simplu:

Realizează o listă cu toate lucrurile care te fac să te simți bine și folosește-le ca pe un ghid de viață în fiecare zi.

Pe măsură ce înveți să pui în practică aceste lucruri, înveți de fapt să ieși din starea de blocaj și sa activezi noi arii neuronale ale creierului tău.

Dacă a fi în natură este ceva care te energizează, încearcă să petreci puțin mai mult timp în aer liber.

Dacă soarele te face să te simți bine, există șanse mari ca florile, copacii și animalele să facă același lucru.

Unele dintre lucrurile care aduc energie pozitivă în viața mea includ:

Mișcarea fizică, sportul și Yoga

Meditația, practicile ce țin de respirația conștientă

Scrierea creativă

Păstrarea unui jurnal

Cititul sau vizionarea de filme cu mesaj pozitiv, comediile

Practicarea sentimentului de recunoștință

 

De ce să ne concentrăm pe energia pozitivă?

Energia pozitivă este contagioasă.

Când emani în mod constant energie pozitivă aceasta va influența lumea exterioară.

Mulți oameni cred că energia este un termen spiritual, cum ar fi energia divină a lui Hristos, Buddha sau Krishna.

Nu este neapărat un concept din altă lume, inaccesibilă profanilor.

Energia psihică de exemplu, este ceea creăm în activitățile noastre de zi cu zi.

Dacă înveți să pui in practică aceasta tehnică de activare a resurselor, vei vedea că vei dobândi o putere profundă care este benefică nu doar pentru tine, ci și pentru cei din jur.

În acest fel, jucăm un rol mult mai mare decât ne dăm seama, în imaginea de ansamblu a realității din care facem parte.

 

De unde știi dacă ești pe frecvența energetică a emoțiilor pozitive și dacă strategia ta are un efect benefic ?

Caută următorii indicatori pentru a vedea dacă ai reușit să îmbrățișezi cu succes energia pozitivă în viața ta:

  • Stare de sănătate care începe să fie mai bună
  • Ți se întâmplă lucruri pozitive
  • Oamenii interacționează ușor cu tine
  • Trăiești momente de recunoștință
  • Oamenii îți caută compania și nu te mai evită
  • Ai un nivel ridicat de energie
  • Deși ai momente de cădere pe frecvența energiei joase cu gânduri negative, realizezi ca ești detașat și ca acest lucru est normal si reușești să te detașezi totuși mai repede
  • Ești creativ, inspirat și motivat
  • Zâmbești mai des și ai stări de bucurie

 

Tu cum creezi și folosești energia pozitivă?