Dacă te-ai decis să devii psihoterapeut integrativ acreditat, poți alege ca procesul tău de formare profesională să înceapă cu o școală cu tradiție în formarea de psihoterapeuți acreditați național și european la Asociația Română de Psihoterapie Integrativă – ARPI.

Cu o tradiție de peste 15 ani și 1500 de profesioniști acreditați național și european, și alături de o echipă de formatori româno-britanici, ARPI te așteaptă să faci parte dintr-o comunitate de profesioniști de excelență!

Fiecare program formativ este conceput pentru a-ți oferi abilitățile profesionale și mai ales tehnicile și strategiile necesare în cabinet, astfel încât să poți avea suficiente metode de intervenție atunci când vei avea pacienți. Totodată programa ARPI va reuși să te transforme într-un psihoterapeut integrativ încrezător și atent la detalii, pregătit la nivel european.

ARPI are absolvenți care lucrează în cabinet de psihoterapie în România, Franța, Marea Britanie, Italia, Belgia, Germania, Spania, iar programa de formare în profesia de psihoterapeut este acreditată atât de către colegiul psihologilor din România, permițându-ți să-ți deschizi cabinet în țară, în timp ce acreditarea europeană îți permite să-ți deschizi cabinet în Europa.

Psihoterapia reprezintă “intervenția psihologică realizată științific și în spirit umanist în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale, dar și în scopul modificării factorilor psihologici implicați în tulburările psihice, psihosomatice și în tulburările somatice și în situații de risc.”– conform „Procedurilor de atestare, acreditare și certificare” ale Comisiei de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din România

Este un proces de formare profesională structurat pe cursuri experiențiale, cu intervenții psihoterapeutice practice efectuate la fiecare modul, cu tehnici de intervenție demonstrate practic și susținute de predarea modelelor teoretice specifice.

Procesul de formare în ARPI începe prin aplicarea tehnicilor și strategiilor integrative în dezvoltarea personală, astfel încât să poți evolua pentru a căpăta inteligență emoțională, abilitați de comunicare specifice acestei profesii și pentru a-ți crește capitalul de încredere în sine.

Cursanții ARPI au posibilitatea de a ajunge de la psihoterapeut sub supervizare la formatori și psihoterapeuți autonomi, și pot practica în continuare în cadrul Asociației Române de Psihoterapie Integrativă,

De-a lungul celor 15 ani de la înființare am avut și avem încă numeroși specialiști acreditati internaționali, care au rămas să predea în școala: Dr. Gina Chiriac- Fondator și Președinte ARPI, Dr. Coralina Chiriac, MA. Joanna Kato, MA. Joanna Hewit- Evans, Dr. Ioan Andronic, MA. Julianne Appel- Opper, Dr. Daniela Porumbu, Dr. Gabriela Stoltz, și Karen Davis-Hough.

Oana Grădinaru: “Pentru mine, întâlnirea cu Asociația Română de Psihoterapie Integrativă și doamna președinte Gina Chiriac înseamnă că mi-am găsit vocația, m-am descoperit în toată splendoarea potențialului și cu toate imperfecțiunile mele, pe care am învățat să le identific, accept și integrez în viața mea personală și în situațiile de psihoterapeut integrativ relațional.”

Cine poate deveni psihoterapeut integrativ acreditat?

Dacă ești absolvent și îți doreșți să devii psihoterapeut integrativ, trebuie să știi care sunt pașii de bază și ce beneficii ai dacă urmezi cursurile ARPI.

După ce ai absolvit Facultățile acreditate de psihologie, medicină, psihopedagogie, filosofie, teologie, asistență socială, îți poți începe drumul aplicând și înscriindu-te în programul de formare de bază care include și modulele de dezvoltare personală.

De asemenea, dacă ești student și vrei să-ți dezvolți noi aptitudini prin cursuri de dezvoltare personală, la ARPI poți aplica la programe dedicate studenților și poți învăța încă din timpul facultății, prin practică experiențială, cum funcționează psihoterapia și poți căpăta abilitați prin care îți poți gestiona emoțiile și îmbunătăți întreg sistemul relațional.

Pot participa la cursuri de formare în psihoterapie integrativă și alți studenți din alte specializări, fără să primească acreditarea de psihoterapeut integrativ de la Colegiul Psihologilor din România, ei fiind eligibili dacă au orice altă diplomă în afară de cele specificate anterior, și pot primi atestat de Consilier de dezvoltare personală, eliberat de Ministerul învățământului și Educației din România, pentru care ARPI este acreditată.

Care este diferența dintre psihoterapeut şi psiholog?

În primul rând, trebuie clarificat faptul că programul formativ de psihoterapie integrativă este diferit de obținerea unui certificat de consilier de dezvoltare personală, prin Ministerul Invățământului și Educației din România. Pentru atestatul de psihoterapeut integrativ este nevoie de o diplomă la una dintre facultățile acreditate de psihologie, medicină, psihopedagogie, filosofie, teologie, asistență socială, iar pentru diploma de consilier de dezvoltare personală obținută de la Ministerul învățământului și Educației. Nu este necesară o facultate de profil.

Diploma de psihoterapeut integrativ este emisă de Colegiul Psihologilor din România, iar diploma de consilier de dezvoltare personală este eliberată de Ministerul Invățământului și Educației.

La ARPI, cursurile au acreditări de la la cele două instituții, atât pentru psihoterapeut, cât și pentru consilier de dezvoltare personală.

Mai apoi, trebuie făcută o delimitare între ce înseamnă să fii psiholog și ce presupune să fii psihoterapeut.

Dr. Psih. Gina Chiriac- Răspunsuri psihoterapeutice pentru viața de zi cu zi:

Multe persoane confundă psihologia cu psihoterapia. Psihologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul psihicului uman, nu este o metodă de tratament în sine. Psihologii sunt absolvenţii facultăţii de psihologie care, dacă doresc să practice psihoterapia, trebuie să urmeze o pregătire specială şi să obţină o specializare care să le confere calitatea de psihoterapeut. Există o lege care reglementează toate aceste aspecte.

Consilierea psihologică este centrată pe ceea ce aparține prezentului: acum şi aici, rezolvând o anumită problemă, fără a restructura personalitatea, în timp ce psihoterapia pune accentul pe intervenție, tratament și reconstrucție a personalității.

Psihoterapia adoptă un model medical, în timp ce consilierea adoptă un model educaţional al dezvoltării fiinţei umane. Psihoterapia se adresează oamenilor „normali”, care au însă probleme emoţionale, somatice sau de relaţionare, dificultăţi în viața de cuplu. Este o formă de tratament care nu include medicaţia şi care, prin tehnici proprii, tratează crizele de viaţă, generate de diferite cauze, ajutând clientul să depășească dificultăţile de natură psihologică, relaţională sau emoţională și ajută clientul să facă schimbările pe care nu a reuşit să le realizeze singur.”

De ce să alegi ARPI?

Asociația Română de Psihoterapie Integrativă este prima școală de formare complementară în psihoterapie integrativă din România, cu o tradiție de15 ani, acreditată național de Colegiul Psihologilor din România (CPR) și internațional de Asociația Europeană de Psihologie – EAIP.

Toate diplomele obținute, în cadrul ARPI, sunt recunoscute atât în țară cât și în Europa, dacă dorești să practici peste hotare.

Aici este locul în care poți întâlni psihoterapeuti integrativi din România și Europa, cu peste 20 de ani de practică în lucrul cu pacienți în acțiune și de la care poți învață, nu doar teoretic, ci mai ales lucrând direct în propriul tău proces psihoterapeutic.

Anul 2021, vine cu noi programe formative la care te poți înscrie în noul an școlar atât live în centrele noastre din București, Iași, Craiova, Constanța, Cluj Napoca, Brașov și Sibiu cât și online.

Acum, ai posibilitatea să participi și la cursurile formatorilor și supervizorilor ARPI, care au numeroase specializări în Marea Britanie, Statele Unite, Europa. Printre aceștia se numără: MA. Joanna Hewitt- Evans, Dr. Psih. Gina Chiriac, Dr. Coralina Chiriac, MA Joanna Kato, Karen Davies- Hough- specializată pe intervenții în tehnici integrative în lucrul cu trauma, psihosomatica, terapie de cuplu.

Alături de formatorii ARPI, poți să descoperi în plus și tehnici de hipnoterapie și mindfulness, tehnici de rezolvare creativă a problemelor copiilor și adulților, metode de aplanare a conflictelor și a traumelor, tehnici de vindecare psihosomatică, metode de autocontrol, și abordări psihologice productive, care îți asigură un standard înalt al formării în acord cu CEE și programele formative europene.

Ce cursuri pot alege pentru a deveni psihoterapeut?

1. Formarea de bază LIVE

Durata formării: 650 ore

Perioada: 2 ani; 11 module/an; 30 ore/modul

Localitate: București, Iași, Sibiu, Brașov, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca

Preț: 130 euro/modul

Desfășurare: Cursurile se desfășoară live în weekend, sâmbăta și duminica.

Adresa site: http://psihoterapieintegrativa.ro/curs-formare-de-baza/

2. Formarea de bază NEUROPSY– Program de psihoterapie integrativă: aplicații ale cercetării din neuroștiința și epigenetică în procesul terapeutic modern (2020)

Durata formării: 2 ani (18 module online + 4 tabere de formare live – prezența obligatorie)

Preț: 130 euro/modul ONLINE – 9 module/an – 25 credite/modul și

198 euro / tabără LIVE – 2 tabere / an – 50 credite/tabără

Desfășurare: interacțiuni directe de tip webinar pe platforma Zoom și sub formă de tabere rezidențiale cu prezența fizică; Cursurile se desfășoară în weekend, sâmbăta și duminica

Adresa site: http://psihoterapieintegrativa.ro/formare-de-baza-neuropsy/

3. Formarea de baza ONLINE

Durata formării: 2 ani (18 module + 4 tabere de formare – prezența obligatorie)

Preț: 99 euro/modul ONLINE – 9 module/an – 25 credite/modul și

198 euro / tabără LIVE – 2 tabere / an – 50 credite/tabără

Desfășurare: interacțiuni directe de tip webinar pe platforma Zoom și sub formă de tabere rezidențiale cu prezența fizică; Cursurile se desfășoară în weekend, sâmbăta și duminica

Adresa site: http://psihoterapieintegrativa.ro/formare-de-baza-online/ 

Cei care se înscriu până pe 1 august, primesc 50 € reducere la primul modul, din cele 3 de sus menționate.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre ARPI și despre cursurile noastre, sau vrei să devii un psihoterapeut integrativ acreditat, scrie-ne pe înscrieri@psihoterapieintegrativa.ro.

Te așteptăm cu drag în anul universitar care incepe pe 1 octombrie 2021.

Nu uita să ne urmărești pe pagina de Facebook ARPI si Neuropsy pentru a fi la curent cu cele mai noi informații despre cursurile ARPI.