„Prea mulți oameni supraevaluează ceea ce nu sunt și subapreciază ceea ce sunt.” – Malcolm S. Forbes

Încrederea în sine este punctul de plecare pentru un psihic sănătos și pentru relații sociale și de cuplu sănătoase. Fie că e vorba de abordarea terapeutică a pacienților sau dezvoltare personală, psihoterapia este locul în care se clădește încrederea în sine.

Este spațiul în care traumele sunt conștientizate cu obiectivitate și blândețe, în care pattern-urile de autosabotare se conștientizează și în care, scenariile de viața noi apar că să rescrie acest proces de transformare și evoluție.

Psihoterapia integrativă reprezintă o paradigmă, un punct de întâlnire între mai multe discipline, oferind o viziune nouă, amplă, despre tratamentul psihoterapeutic.

psihoterapie arpi- gina chiriac

În procesul psihoterapeutic integrativ, accentuăm importanța pacientului ca arhitect al schimbării, în aceeași măsură în care salutăm și recunoaștem calitatea contribuției terapeutului la relația psihoterapeutică.

Procesul terapeutic este văzut ca un efort comun și fiecare relație terapeutică este unică prin calitățile sale diadice, în care creșterea vindecarea au loc într un spațiu inter-subiectiv, co-creat, în cooperare, de către psihoterapeut și client deopotrivă.

Relația terapeutică se desfășoară întotdeauna într-un anumit context social, politic, istoric și spiritual care va influența natura interacțiunii pacient-terapeut.

În psihoterapia integrativă accentul este pus pe construcția comună a relației terapeutice și susține o viziune în care ambii participanți sunt priviți ca membri ai unei relații reciproce, un dans inteligent al empatiei cu interacțiuni și influențe reciproce.

Tema recurentă a abordării integrative relaționale este dezvoltarea sinelui în relații.

Dezvoltarea sinelui este un drum sinuos, în care o prezență obiectivă, cum ar fi cea a unui psihoterapeut, poate fi un catalizator în dobândirea unei viziuni conștiente și sănătoase.

A face psihoterapie înseamnă autocunoaştere, iar informaţia înseamnă putere, puterea de a merge mai departe, de a găsi ceea ce cauţi!”- Gina Chiriac, Răspunsuri psihoterapeutice pentru fiecare zi

În ARPI, s-au format de-a lungul anilor peste 1500 de psihoterapeuți cu o vastă experiență la nivel național și european, și care cu multă bucurie și generozitate, sunt gata să te îndrume cum să devii un psihoterapeut încrezător în forțele proprii, și cum să înveți să te autosustii și vindeci, din punct de vedere emoțional.

Un aspect pe care vreau să îl împărtasesc este referitor la modul în care m-a îndrumat și mi-a atras atenția la ce anume am de îmbunătățit și cum m-a încurajat să fac asta (studiu continuu, dezvoltare personală etc). Sfaturi prețioase de care mă ajut și azi și îmi sunt de mare ajutor.

Azi sunt un terapeut care stă în cabinet și atunci când nu are clienți, citește, când nu citește, reflectă la sine. M-a ajutat să conștientizez cât de important este să rămâi mereu curios și umil în fața fiecărei experiențe, atât terapeutice cât și personale.”- Beatrice Levitschi (psihoterapeut ARPI)

Prin înscrierea la ARPI, poți opta pentru programele de dezvoltare personală și formare în psihoterapie integrativă:

1. Formare de bază LIVE

Durata formării – 650 ore

Perioada: 2 ani; 11 module/an; 30 ore/modul

Localitate: București, Iași, Sibiu, Brașov, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca

Pret: 130 euro/modul

2. Formare de bază ONLINE/ Hybrid

Durata formării – 2 ani
Perioada: 9 module/an;
9 module online/an – 25 credite/modul – 120 euro modulul
1 tabăra live de 6 zile /an – 100 credite tabăra – 360 euro/tabăra

3. Formare de bază NEUROPSY- cu studii în neuroștiință și epigenetică.

Durata formării – 650 ore

Perioadă: 2 ani;
9 module + 2 tabere de formare (prezență obligatorie) /an

Pret:
130 euro/modul ONLINE – 9 module/an – 25 credite/ modul
250 euro / tabără LIVE – 2 tabere / an – 50 credite/ tabără

Formatori: Psih. principal Dr. Gina Chiriac, Psih. Dr. Coralina Chiriac, M.A. Joanna Hewitt-Evans, M.A. Joanna Kato

Programele de psihoterapie integrative sunt acreditate national de către CPR- Colegiul Psihologilor din Romania și european de către EAIP- European Association of Integrative Psychotherapy.


După absolvirea celor 2 ani de studii, poți deschide cabinet obținând
un Atestat de liberă practică CPR în psihoterapia integrativă și de asemenea, fără alt examen și obții un Certificat European de Psihotepeut Integrativ, recunoscut de EAIP și, cu drept de liberă practică în țară, în UE, cât și în Marea Britanie.

BONUS: La cerere, absolvenții ARPI primesc și diplomă de consilier de dezvoltare personală.

De ce te ajută psihoterapia suferi de “low self-esteem”, sau când este vorba despre un pacient cu încredere de sine scăzută:

Încrederea în sine se manifestă când o persoană trăiește o serie de evenimente nefericite: este părăsită de partenerul de viață, nu are capacitatea de a-și găsi un partener, pierderea cuiva drag sau pierderea unui job, sau chiar inabilitatea fizică manifestată prin boli, viața într-un mediu rigid, ostil lipsit de suport afectiv.

Toți aceșți factori duc la o percepție eronată a propriilor calități.
O astfel de traumă schimbă perceptia despre sine și din copiii bucuroși și plini de speranță, aceste suflete ajung să se transforme fie în oameni supuși, ușor de condus, lipsiți de curaj, de încredere, introvertiți sau…la polul opus să compenseze această stimă de sine redusă cu acțiuni periculoase, extravagante sau vicii.

Servitudinea la job, sau ancorarea în relații toxice, în care sunt mereu blamați, umiliți, duc la diminuarea încrederii in sine, ceea ce conduce cel mai adesea la teama de abandon sau la dorința de control.

Încrederea în sine din punctul de vedere al psihoterapiei integrative:

Putem schimba adesea felul în care ne simțim, prin activarea conștienței și a obiectivității, prin a nu ne identifica cu emoțiile, ci prin a analiza de unde vin și ce gânduri stau la baza apariției acestor emoții.

Psihoterapeutul Richard Erskine vorbește despre stima de sine ce înglobează patru arii: gândirea, sentimentul, comportamentul și fiziologicul.

Cheia este să recunoaștem toate cele patru domenii ale „eului”, deoarece toate fac parte din ceea ce suntem.
Cu toții gândim, simțim si ne manifestăm diferit. Dacă simțim că încrederea personală este afectată, atunci unul din aceste patru domenii ale sinelui, ar putea necesita recunoașterea și adaptarea într-o situație stresantă.

1. Gândirea – Procesul de a gândi în plus- overthinking, este foarte popular mai ales în cazul persoanelor foarte analitice și introvertite.

2. Senzațiile – Poate că sentimentele tale sunt atât de copleșitoare, încât nu te simți în măsură să-ți reglezi emoțiile. Sau poate că sunt prea multe, încât există o incapacitate de a-ți arăta emoțiile. Blocajul emoțional poate duce în multe pusee de agresivitate verbală sau fizică și chiar în incapacitatea de a-ți arăta afecțiunea.

3. Comportamentul – Poate că eșți o persoană retrasă și introvertită și eviți contactul social. Sau poate că te afli în jurul oamenilor, dar tot ai certuri cu ei. Indiferent de variante, asumarea certurilor sau a izolării vine în timp, după conștientizarea propriului comportament. Nimeni din exterior nu e vinovat pentru reacțiile noastre personale, decât în situații extreme.

4. Fiziologicul – Corpul joacă un rol important în starea de spirit și a felului în care aplanăm conflictele.

Echilibrul vine din armonizarea acestor arii ale sinelui, prin găsirea metodelor și strategiilor potrivite de a gestiona gândirea și percepția și de a le armoniza cu ceea ce se întâmplă de fapt în realitate.

 

Metode de psihoterapie integrativă pentru a aplana lipsa de încredere în sine:

Nathaniel Branden a definit în mod oficial respectul de sine ca fiind „capacitatea de a se experimenta pe sine ca fiind competent în a face față provocărilor de bază ale vieții și totodată a fi demn de fericire”. El susținea că deși alți oameni (părinții, profesorii, prietenii) joacă un rol important în validarea stimei de sine, încrederea în propria persoană se bazează pe diferite practici generate intern. Acestea au fost însumate drept “Cei șase stâlpi ai încrederii în sine”:

1. A trăi conștient de propria viață: Tehnici de mindfulness pentru a trai in AICI si ACUM

2. Acceptarea de sine: practica de a fi blând și de a primi cu inima deschisă atât întâmplărilor negative, cât și celor pozitive.

3. Responsabilitatea de sine: puterea de a fi responsabil pentru propria tristețe și bucurie, fără a implica alte persoane.

4. Auto-asertivitate: practica de a trata propriile nevoi și interesele cu respect și capacitatea de a le exprima în mod corespunzător.

5. A trăi cu un scop: practica de a reformula propriile țeluri și punerea în aplicare a planurilor de acțiune pentru a le atinge.

6. Integritatea personală: practica de a menține un echilibru între comportamentul personal și convingerile proprii. Mai exact, nu trebuie să existe o discrepanță sau o bipolaritate între ceea ce credem că suntem și ceea ce arătăm în realitate.

Dacă te pasionează aceste subiecte, dacă îți dorești sa afli mai multe despre conștiența de a investi eficient în încrederea ta in tine însuți și dacă dorești afli mai multe și despre cum îți poți să îi susții pe alții în procesul de dezvoltare personală și de vindecare, cu ajutorul psihoterapiei integrative, intră pe site-ul www.psihoterapieintegrativa.ro
Caută-ne pe

Facebook pe: https://www.facebook.com/AsociatiaRomanaDePsihoterapieIntegrativa si înscrie-te la cursurile de dezvoltare personală și formare complementara in profesia de psihoterapeut integrativ la înscrieri@psihoterapieintegrativa.ro!