Simone de Beauvoire-
“Fericirea înseamnă să trăiești ca toată lumea, și totuși să nu fii ca ea.”

 

Deseori când ne gândim la ce definește statutul unui om și ce îl face fericit, ne vine în minte ceea ce posedă, sau profesia pe care o are.

Funcția, salariul, mașina, hainele de firmă sau parfumurile au devenit atribute ale personalității unui om. Dar natura umană nu se identifică prin posesii și lucruri perisabile. Dincolo de ceea ce avem, există un Sine care așteaptă să fie redescoperit.

Prin cursuri de dezvoltare personală, dar și prin exercițiu și lucru individual, se poate ajunge la o stare de liniște. Tumultul lumii moderne nu lasă loc de respiro. Este foarte greu să identificăm cine suntem, într-o lume care pune accentul pe tot ce tine de exterior.

Acest scrol la infinit pe Facebook, atât de popular, este doar o fugă de la propria gândire. Unde îți este respirația și unde îți este gândul când o dată pe secundă trec pe sub ochii tăi alte informații, din câmpuri total diferite? Reclamele în număr covărșitor, bannerele, mashurile, toate afișele și videourile cu care suntem invadați zi de zi, ne fac să avem o atenție distributivă tot mai slabă. În publicitate, creatorul unui Ad are la dispoziție cinci cuvinte să capteze atenția unui om.

Deficitul de atenție a devenit un mecanism de autoapărare al creierului pentru a nu-l încarcă cu prea multă informație. Se produce un proces exact ca la învățare. Datele vechi sunt înlocuite de cele noi, numai că în loc să asimilăm informațîi utile, suntem bombardați cu superficialitate și o atenție tot mai slabă.

Printr-un curs de dezvoltare personală, poți descoperi tehnici practice de psihoterapie, pe care le poți aplică în viața de zi cu zi. Teama oamenilor de a întră în psihicul uman vine de multe ori din frica de a schimba ceea ce cunosc, frica de a greși, frica de a interpreta greșit, dar și din ceea ce numim lene. Această comoditate cu “sunt ceea ce sunt și cine mă iubește mă acceptă și așa” trebuie combătută. Descoperirea sinelui adevărat și a normelor etice ține de o muncă perpetuă cu psihicul conștient și subconștientul individual.

Teama de a afla ce stă de fapt la baza eșecurilor sau nemulțumirilor unui om îl face să se complacă în situații superficiale.

Cum ne ajută un curs de dezvoltare personală în viața de zi cu zi?

1. În primul rând, a participa la un curs nu înseamnă că am evoluat deodata pe fiecare palier și mai ales pe cel spiritual. Un dicton latin spunea “per aspera ad astra”- drumul până la astre e plin de obstacole.

Procesul este unul ce se extinde pe toată viață. Autocunoașterea și acceptarea celor din jur aduce în fiecare zi încercări noi. De aceea, trebuie să avem o viziune cât mai clară asupra elementelor ce țin de rațiune și de etică.

Pentru a înțelege care este traseul, vor fi necesare întrebările: Unde sunt, unde mă situez acum?

Încotro mă îndrept sau ce urmăresc?

Ce pot face pentru mine?

Cum îi pot ajută pe cei de lângă mine?

2. Găsirea liniștii și a puterii de concentrare.

Prin cursul de dezvoltare personală, dar mai ales prin tehnicile aplicate individual, poți accede la o putere mai mare de concentrare. Dacă focusarea ne este pusă la încercare de factorii tehnologici și reclame, prin desprinderea de cotidian se poate face o reîntoarcere la liniștea interioară.

Relatările, vizualizarile ghidate, tehnicile de respiratie și meditațiile sporesc forța de concentrare și ajută în timp real oamenii să aibă o capacitate mai bună de învățare. Dacă înainte intervenea procesul de procrastinare, cu amânări perpetue și o stare de moleșeală, prin tehnici ghidate și învățate corect, făcute zi de zi, îți poți antrena cortexul să asimileze mai ușor informații noi și să se axeze strict pe ceea ce urmărești.

În tehnici de antrenament, ghidate de un specialist, este necesară perseverența. În general, nu poate intra într-o stare de liniște mai devreme de 10 minute, mai ales când este la început. În prima fază, schimbarea frecvenței undelor cerebrale din Beta in Alpha sau Gamma se dobândește după cel puțin 28 de zile de practică consecutivă. Este importantă evitarea somnului, mai ales când creierul va intra în stadiul Alpha. Dincolo de aceste unde, există alte frecvențe cerebrale, cele Delta, Gamma sau Tetha care sunt responsabile chiar cu procesul de vindecare din corp.

Iată că prin liniște, nu obținem numai un moment de relax pentru creier, ci și pentru organism, lăsându-l să respire, fără hormonii cauzați de stres. Totodată sistemul imunitar va deveni mai puternic, iar corpul își va recăpăta starea de voioșie, ca un refresh binemeritat.

3. Înțelegerea noțiunii de fericire.

Ceea ce ne face fericiți nu stă în ceea ce avem. Oamenii se identifică prea ușor cu meseria sau cu salariul, în loc să caute ceea ce îi face cu adevărat fericiți. Sunt nenumărate cazuri cu oameni bogați care se sinucid sau sunt depresivi, când aveau totul.

Gândește-te ce te face cu adevărat fericit și când ai simțit ultima dată acest sentiment?

Foarte mulți pacienți în psihoterapie admit că în perioada copilăriei sau în prezența părinților sau în natură, s-au simțit cei mai fericiți. Există chiar o tehnică în care ne folosim de imaginație, unde clientul se proiectează pe patul de moarte și se gândește la ceea ce l-a făcut cu adevărat fericit: călătoriile, banii, mașinile, familia? De cine îi e dor și ce ar fi vrut să vadă ultima oară?

Acest tip de mentalitate în situații de viață și de moarte, deschide de multe ori ferestre către sufletul omului.

Amintește-ți ești responsabil pentru fericirea ta personală, iar această vine din înțelegere. Un curs de dezvoltare personală îți poate oferi acel impuls pentru a te regăsi și a zâmbi cu inimă, nu doar cu buzele.

Prioritățile ne definesc viața! Și mai este ceva: în timp ce este posibil că tu să trăiești aceeași viața fără să îndrăznești să faci schimbări, există oameni orientați în timp și spațiu care au curajul să pășească în necunoscut!

Doar în ceea ce nu ai cunoscut încă, se află ceea ce cauți!