În tumultul vieții moderne ne este foarte greu să ne identificăm cu noi înșine. Purtăm în noi amprenta părinților, a rudelor care ne-au fost apropiate în copilărie, a colegilor de școală, a profesorilor și a prietenilor. Personalitatea noastră se dezvoltă de la o zi la alta, iar felul de gândire este un rezultat al intuiției și al experiențelor avute. Totuși, cine suntem noi, în starea pură, starea nealterată de nicio altă persoană și de niciun gând?

Cu un curs de dezvoltare personală putem ajunge la esența noastră și mai presus de toate, putem trece la vindecarea psihicului.

Cercetătorul în epigenetică, Bruce Lipton afirmă referitor la evoluția mentală: “arată-mi un copil de 7 ani și eu îți voi spune ce fel de om este”. În perioada copilăriei, cei mici trăiesc în stadiul Tetha, creierul fiind pe o vibrație ce ține mai mult de imaginație. Jocul lor este unul real. Întrucât ei nu au un bagaj de cunoștințe, vor învața exact ce trebuie să știe de la părinți, tutore sau de la școală. Procesul congnitiv este unul similar cu implementarea unui soft într-un calculator nou.

Trecând în continuare prin stadiile vieții, copilul își va dezvolta anumite abilități, idei, frici, bucurii, sentimente, toate având la bază, temelia din copilărie.

Psihologii spun că în proporție de 70% din gândurile zilnice sunt negative: frici, anxietate, griji, scenarii, certuri și altele.

Pentru a ne rupe de acest pattern mental, este nevoie de o resoftare, pornind de la bază. Aici intervine rolul principal al unui curs de dezvoltare- autocunoașterea!

Printr-un curs de dezvoltare personală, ți se relevă tehnicile practice de psihoterapie, pe care le poți aplica în viața de zi cu zi. La ARPI, organizăm cursuri acreditate, ce constituie primul pas pentru studenții care doresc să se cunoscă mai bine, indiferent de domeniul profesional sau de facultatea absolvită, dar și pentru cei care vor să practice meseria de psihoterapeut.

Cursurile de formare în psihoterapie au marele avantaj de a aduce credite studenților, însoțite de adeverința pentru practică psihologică. Orele de dezvoltare personală sunt calculate ca parte din programarul de formare pentru a deveni psihoterapeut, oferind un suport acreditat pentru cei care vor să își formeze o carieră în domeniu.

Cursurile se pot axa atât pe lucrul cu sine individual, cât și pe interacțiunea de grup. Aplicarea tehnicilor de terapie personală și de grup se face odată cu evoluția psihologică și cu gradul de inițiere la care se află fiecare persoană.

Ce urmărim într-un curs de dezvoltare personală şi care sunt beneficiile?

„În liniştea minţii mă văd pe mine însumi aşa cum sunt – eliberat.”Sri Nisargadatta Maharaj

Personalitatea fiecărui individ este diferită, ca amprenta degetelor. Tocmai de aceea, mulțumită tehnicilor de psihoterapie integrativă, omul este tratat ca un întreg. Analiza unei persoane se face individual, pornind de la un cumul de experiențe și trăiri avute din copilărie, până în prezent. Vom trata atât tema conștientului, dar mai ales vom descoperi subconștientul, cu neajunsurile care au creat blocaje sau tulburări în felul de a gândi și de a percepe lumea. Țelul este acela de a ajunge la o armonie, la o împăcare și acceptare de sine, la iertarea celor care au greșit sau la iertarea propriilor greșeli, și într-un final, la vindecarea emoțională.

În cadrul unui curs de dezvoltare personală vom încerca să aflăm răspunsurile la câteva întrebări elementare:

Unde mă alfu în prezent sau cât de conștient sunt de ceea ce se întâmplă?

– Înspre ce tind sau ce ar trebui să încerc să devin?

– Ce pot face pentru a deveni mai bun, pentru a-mi trezi conștiința?

– Cum îmi pot îmbunătăți relațiile interumane și cum pot să îi ajut pe ceilalți?

Un alt aspect pe care îl urmărim în cadrul unui curs de dezvoltare personală este dezvoltarea atenției. Trăim într-o perioada în care oamenii au un deficit de atenției. “Scrolatul” pe Facebook, reclamele care ne covârșesc din toate părțile, sunt câteva din motivele pentru care oamenii nu se pot focusa pe o idee. Faptul că imaginile și informațiile de pe social media vin din atâtea zone, duce la un maxim de 5 secunde de concentrare pe o știre. Articolele au devenit tot mai greu de citit, punându-se accentul pe viteză, tocmai de aceea vloggingul a devenit o activitate de succes.

Prin metodele de mindfulness și de psihoterapie, vom descoperi puterea din noi de a fi prezenți și capacitatea de concentrare, de dedicare și de atenție.

Cu repetiție și exercițiu, cortextul poate fi învățat să asimileze mai multe informații noi, antrenând și memoria.

– Întărirea corpului și a relației minte-trup

Fie că vorbim de afecțiuni fizice cronicizate, de tulburări de somn, de tulburări digestive, sau de stări de anxietate, depresie sau atacuri de panică, toate acestea pot fi vindecate odată cu trezirea conștiinței. Exercițiile de mindfulness duc la reducerea stresului și implicit a cantității de cortizol și adrenalină. Se produce o vascularizare mai intensă, fiind benefică pentru relaxarea musculară, contra spasmelor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.

Mens sana in corpore sano. De la o minte sănătoasă pornește și un corp sănătos. Trăind în prezent, dispar atacurile de panică sau stările de anxietate, dar și cele de depresie.

Cursurile de dezvoltare personală te ajută să iti dezvolți abilitățile sociale, cum ar fi comunicarea asertivă, organizarea timpului, aplanarea conflictelor sau crearea unui prime impresii bune. Toate aceste “skill-uri” sunt importante în viața profesională, dar și cea în personală. Corpul funcționează cel mai bine ciclic; oferindu-i ceea ce are nevoie la aceeași ora, îți poți crea un bioritm în armonie cu stilul de viață pe care vrei să-l dobandești. Totodată, exersând aptitudinile de comunicare în grupuri cu oameni pe care nu îi cunoști, îți vei dezvolta intuiția, răbdarea, puterea de a asculta și inteligența spontană.

– Deși procesul de autocunoaștere este unul ce se desfășoară pe tot parcursul vieții, prin participarea la un curs de dezvoltare personală, se pun bazele unui psihic echilibrat și împăcat. Vindecarea emoțională ne poate îmbunătăți nu numai percepția față de sine, dar și relațiile personale, profesionale și sociale. Întorcându-ne la cauza problemei, prin introspecție și cu o viziunea obiectivă, mulțumită unui formator avizat, se poate face o reconstruire a “softului” personal.

„Ieri am fost isteţ şi am vrut să schimb lumea. Astăzi sunt înţelept, aşa că mă schimb pe mine însumi.”
Rumi