Workshop: Ritualuri de Crăciun și semnificația lor în terapie. Tehnici de lucru în cabinet. Perspectiva epigenetică.
Când: 10 decembrie 2019, ora 17:30-21:00
Unde: Atma Center București, Str. Vasile Lascăr, nr. 206
Formator: Dr. Psih. Gina Chiriac
Pentru cursanţii ARPI aflaţi în formare de bază se acordă 10 credite.
Preț modul: 200 ron (plata se face cash, înainte de începerea cursului)
Care este diferența dintre spiritualitate și religie? În ce fel suntem influentati de religia poporului din care facem parte și de tradițiile acestuia? Ce semnifică ritualurile de Crăciun și cum sunt percepute la nivel subconștient?
✨Pentru că se apropie Crăciunul, o sărbătoare care ne marchează starea de spirit, influențând emoțiile și gândurile la nivel conștient și inconștient, vă propun interpretarea acestei sarbatori din perspectiva epigenetica. Epigenetica este o știință relativ nouă, care explică felul în care mediul ne schimbă structura ADN-ului și a genelor. Subconștient, tradițiile și ritualurile își pun o amprentă asupra psihicului nostru și chiar asupra genelor influențându-ne starea de sănătate și echilibrul emoțional.
📍În cadrul workshopului Ritualuri de Crăciun și semnificația lor în terapie. Tehnici de lucru în cabinet. Perspectiva epigenetică, de pe 10 decembrie 2019, alături de Dr. Psih. Gina Chiriac, vom învăța să înțelegem mai bine semnificațiile Crăciunului.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au comunicat prin simboluri.
Nevoia omului de a crede și de a reprezenta ceea ce crede, s-a manifestat în rituri. Etimologic cuvântul “ritual” vine din latină, si desemnează “ceremonia”, ce implică desfășurarea unui după un set de reguli.
Ritualul are o semnificație pe care mintea conștientă uneori nu o poate cuprinde. De aceea, cuvântul “ritualuri” este adesea asociat cu magia. Foarte multe tradiții care se păstrează încă de sărbători, își au originile în obiceiurile păgâne.
Studiile în neuroștiință au descoperit felul în care incantanțiile sau simbolurile influențează sistemul de credință în cadrul unui ritual.
📖Care sunt obiectivele și avantajele acestui workshop
– Vom oferi câteva dintre tehnicile specifice psihoterapiei și cum putem lucra cu ele in ritualuri,care sunt zonele de influență și confluență între religie, spiritualitate și psihoterapie din perspectiva epigenetică, care sunt demarcațiile etice și morale în tratamentul psihoterapeutic al utilizării sistemelor de credințe..
– Vom analiza semnificația ritualurilor în psihoterapie
– Vom învăța mai multe despre tradițiile populare ale Crăciunului, despre alte tradiții străine și despre cum s-au menținut și care este influența lor asupra subconștientului
– Vom învăța să lucrăm cu semnificația sărbătorilor de iarnă, ca să producem schimbări terapeutice
– Workshopul își propune să explice din perspectiva științifică și psihoterapeutică cum putem să lucrăm cu pacienții adulți, dar și cu cei mici în contextul ritualurilor de Crăciun și Anul Nou, aducând simbolurile obiceiurilor, ritualurilor și tradițiilor românești, în cabinetul de psihoterapie. Se urmărește schimbarea terapeutică în sensul eficientizării procesului terapeutic
– Vom discuta despre utilizarea ritualurilor în psihoterapie, care sunt beneficiile simbolurilor, cum să le interpretăm și cum să le folosim.
Workshopul urmărește o analiză mai fină asupra subtilităților care s-au perpetuat în obieciurile sărbătorilor de iarnă și asupra originilor acestora. Simbolistica ne poate ajuta să integram ceea ce se află ascuns în spatele cuvintelor. Înțelegând și analizând câteva dintre aceste elemente, am putea să ne înțelegem mai clar comportamentul, să ne armonizăm psihicul și implicit să determinăm ce schimbări să facem la nivelul sănătății.
Vă invităm cu drag într-o lume de vis, o lume a ritualurilor, o lume ce poartă un farmec aparte și care scoate la iveală un Sine mai bun, odată cu fiecare sărbătoare de iarnă.
♦Pot participa la workshop toate persoanele interesate de simbolistică, psihoterapie si dezvoltare personală, cursanții ARPI, psihoterapeuții și studenții care au nevoie de ore de practică psihologică. Pentru cursanţii ARPI aflaţi în formare de bază se acordă 10 credite.
Vă aşteptam cu drag!
Dr. Psih. Gina Chiriac și
Echipa ARPI