De la izolare și separare… la a fi împreună!
…sau mai bine zis, de la creierul reptilian și frica generată de activarea sistemului de supraviețuire, la neocortex și rațiunea specifică societății contemporane.

Noi, ca specie, am construit o civilizație care demonstrează clar capacitatea de adaptare a ființei umane. Am reușit!

Ce trăim acum? De la izolarea în peșteri, am ajuns să ne izolăm în case, și zgârie-nori. Cu toate astea suntem împreună. E un mare progres! Suntem conectați prin victoriile tehnologiei, dar mai ales prin victoria biologiei. Prin evoluția noastră ca specie, am devenit compasivi și am învățat să trăim împreună. Umanitatea se manifestă azi prin iubire.

Iată că iubirea a devenit un indicator al civilizației. În felul acesta am redefinit spațiul Conștiinței noastre. Iar conștiința noastră a creat realitatea zilelor noastre.

Spațiul în care trăim astăzi, ne definește. Și nu doar ca specie umană. Ci și la nivel personal. Spațiul exterior este o extensie a propriei personalități și rezultatul vizibil a ceea ce se află în mintea noastră.

Știai că tu poți fi creatorul propriei tale realități?

Dacă în mintea noastră este haos, spațiul în care trăim manifestă acest haos. Ca să aducem ordine în haosul din exterior este nevoie să începem prin a face curat în haosul din mintea noastră, deci din interior. A face curat în gândurile negative, a șterge credințele limitative, a lăsa să treacă norii de furtuna ai gândurilor iraționale.

În situația prin care trecem acum, astfel de gânduri ar putea să apară:
“nu pot să…”
“nu știu cum să..”
“cum să fac asta”
“ nu am cu ce “
“nu există nici o soluție”
“ nu pot să mă controlez “
“o să fie din ce în ce mai rău “
“n-o să putem gestiona situația financiară “
“o să mă îmbolnăvesc.”

Cum putem face curat în minte? Putem începe prin a observa cum gândurile vin și pleacă. Aceste gânduri nu merită atenția ta. Ele sunt doar programe, circuite neuronale încastrate de ani de zile în mintea inconștientă. Cercetătorii numesc asta neuro-rigiditate.

E important să știi că atenția este instrumentul prin care controlăm mintea. Unde este atenția ta, acolo este energia ta psihică și devine realitatea ta obiectivă prin alegerile și comportamentele cu care o creezi. Știind asta, poți alege cu inteligență, ceea ce  științific se numește neuro-plasticitate, adică să gândești “în afara cutiei”.

De unde începem? De la a vedea  în fiecare perspectivă o nouă posibilitate de a gestiona, sau a rezolva o situație.

Asta înseamnă că poți alege conștient să înlocuiești gândurile negative care au o componentă chimică specifică în corp și pe care noi o numim emoție – frica în acest caz – cu gânduri pe care să le cultivi conștient și care să provină dintr-o perspectivă nouă, dintr-o percepție diferită a situației exterioare. În acest fel, făcând deci curățenie în interior, poți ai rezultate în exterior.

Ne antrenăm mintea în mod constant, alegând să ne spunem: “astăzi activez speranța”.  Lucrăm cu starea de prezență ca să ne depășim mediul prin a trăi în fiecare zi conștient. A trăi, devine a fi prezenți.

Lăsăm trecutul familiar și ne aventurăm cu mult curaj  în a percepe diferit clipa pe care o avem, aici și acum. Dacă o primim cu curiozitate,  renunțând la cunoscut, cu dorința de a-i pune în valoare părțile bune, vom avea reprezentarea unui moment frumos. Așa vom crea o emoție pozitivă, conștient. Apoi următorul moment  se va naște din această stare frumoasă și deja are un precedent. Astfel putem lăsa trecutul și familiarul prin a ne propune să ne lăsăm conduși de curiozitate pentru a trăi fiecare zi într-un mod unic, original.

Cum percepem mediul extern?

Pe de altă parte știm cu toții că avem de-a face acum cu lucruri necunoscute și asta nu ne face plăcere. Însă e o mare diferență dacă privim necunoscutul din starea de curiozitate sau din cea de frică. Cei care văd și trăiesc necunoscutul ca pe ceva neprietenos și periculos, vor simți stres.

Ce este stresul? O reacție pe care noi o avem la felul în care percepem mediul extern. Această percepție ne creează de fapt emoția specifică stării de stres, iar reacția de stres apare atunci când limitele psihologice personale sunt depășite.

Gradul de stres diferă prin modul în care unii oameni reacționează la același mediu: într-un mod mai bun sau mai puțin bun și este asociat cu anumite gânduri pozitive sau negative.

Putem reduce gradul de stres prin conștientizarea că nu realitatea exterioară este cea care ne influențează gândurile și mediul intern chimic, ci maniera în care noi percepem această realitate exterioară. Și abia de aici putem vorbi despre alegerea conștientă de a face o schimbare, de a ieșit din cunoscut și de a accepta provocarea necunoscutului și stările de disconfort atunci când traversăm conștient o perioadă de schimbare.

Să luăm ca exemplu curățenia într-un spațiu exterior , în casă poate. Trebuie să ieșim din starea de confort pe care o aveam, să acceptăm disconfortul din perioada în care casa este în curățenie generală, pentru ca apoi să ne putem bucura de noua ordinea pe care ne-o doream și am obținut-o tocmai pentru că am avut curajul de a accepta schimbarea.

La fel putem proceda și în interior. Tot ce avem de făcut este să depășim starea de confort care e dată de tiparele cu care funcționăm, să analizăm ce vrem să schimbăm, ce părți din noi lăsăm în urmă și ce creăm.

Alegem să fim o victimă pasivă sau un creator de realitate obiectivă?

De noi depinde! Fiecare zi este un nou prilej, un nou început. Fiecărei zile putem să-i acordam șansa să  devină un spațiu al ordinii și curățeniei. Putem să ne mobilăm spațiul fiecărei  zile cu stări de pace, calm, speranță, liniște și acceptare. Putem alege să invităm în spațiul nostru interior gândurile bune și emoțiile frumoase, pentru ca mai apoi să putem alege cu generozitate să invităm în spațiul nostru exterior pe cei dragi, pe toți cei pe care-i iubim și să le oferim liniștea noastră, să-i hrănim emoțional cu atenție, tratându-i cu iubire și ascultând cu empatie nevoile lor.

Activarea acestor resurse interioare  prin speranță și gânduri pozitive, ne dau posibilitatea să privim dintr-o perspectivă din care viața ne susține și e plină de posibilități care așteaptă să fie descoperite. Compasiunea și iubirea sunt emoțiile prin care înălțăm spiritul uman celebrând umanitatea și devenind modele și repere pentru un viitor diferit.

În încheiere, doresc să îți reamintesc cu blândețe că fiecare zi merită creată și trăită diferit, motiv pentru care îți ofer o sugestie de film care pune foarte bine în valoare importanța semnificației pe care tu i-o acorzi realității tale: La vita è bella.

Gândește și simte mai presus de circumstanțe.

 

A.R.P.I. ONLINE PRO BONO
Împreună înseamnă întregire: împreună este spiritul integrativ( rădăcina latina a cuvântului integrativ- a întregi)
Psihoterapeuți si consilieri integrativi gata să-și pună cunoștințele în practică pentru a te ajuta să gestionezi ceea ce se întâmplă acum, oferă ședințe PRO BONO (gratis) online care să includă partea psiho-somato-emoțională pentru ca tu să fii #iarășibine.