Astăzi, 29 august 2021 se încheie ultima zi a festivalului Afect, în care tânara echipa de formatori și psihoterapeuți ARPI s-a implicat și a prezentat viziunea modernă a abordării psihoterapeutice integrative, devenind astfel frumoșii ambasadori ai vindecătorilor de suflete și aducând publicului larg o variată paletă de emoții și trăiri specifice lumii psihoterapeutice!

Camelia Clem, inițiatoarea și președinta AFECT menționează: “Asta e AFECT. Dincolo de un festival imperfect. A fost greu? A fost plin de emoție. Am apelat la toate resursele, am depășit toate barierele, ne-am depășit toate limitele și, cel mai important, am găsit și alți oameni care să creadă că noi, care să ne susțînă și care să vorbească pe mai multe voci despre educație emoțională.”

Florența Dănilă, Manager AFECT: “Am conceput programul festivalului cu speranța că vom putea atinge toate cele trei dimensiuni care definesc ființa umană (corpul, mintea și sufletul) prin dans, muzică, teatru, film, dezbatere.“

Festivalul a avut un adevărat succes fiind conceput pe zile, în perioada 26- 29 august 2021:
• Ziua 1 – Emoția
• Ziua 2 – Depresia ca oportunitate
• Ziua 3 – Trauma
• Ziua 4 – Pântecul mamei, pantecul mamei, punctul zero al sănătății mintale.

De-a lungul acestor zile s-au desfășurat conferințe cu terapeuți, printre care dr. Coralina Chiriac, cu un discurs emoționant și vindecător despre trauma, și alți invitați ARPI: Andreea Neagu și Adrian Beu.
Discursurile s-au împletit cu scurt-metraje, documentare, teme terapeutice pentru toate vârstele, filme de nișă, piese de teatru, concerte, ateliere, și dezbateri pe numeroase teme privitoare la sănătatea mintală și la subiectele actuale în societatea contemporană.

Atât filmele scurte, cât și discursurile sau piesele de teatru au fost practic o metodă de terapie vindecătoare, în care s-a explorat relația cu sinele nostru și complexitatea relațiilor inter-umane.

În fiecare zi a festivalului s-a făcut o înțelegere mai amănunțită a psihoterapiei și a importanței sale în viața noastră, arătându-se într-un mod afectiv, cât de importante sunt empatia și relaționarea în procesul de dezvoltare personală.

Andreea Neagu- psiholog clinician și psihoterapeut integrativ specialist ARPI- A ținut un speech plecând de tema filmului Întors pe dos, atingând subiecte importante pentru întreaga familie. Prin acesta a căutată să ofere reaspunsuri la întrebări cum ar fi:” Ce facem atunci când emoțiile preiau haotic controlul panoului de comandă din creierul nostru? Ce se întâmplă atunci când tristețea ne copleșește și singurul mecanism prin care am învățat să-i facem față este acela de a o ascunde sub preș? Putem oare opri tristețea și să alegem să trăim doar emoțiile așa zis pozitive?”


Adrian Beu, Psihoterapeut- speaker, formator și psihoterapeut ARPI-
Alături de dr. Costin Vlad Anastasiu, au analizat împreună fațetele problematicii copilului interior rănit. și ce presupune dezvoltare umană de la corp până la suflet. Adrian și-a adus aportul cu experiență de peste 10 ani în consiliere psihologică, psihoterapie individuală, de cuplu și de grup, și a adus în fața publicului răspunsuri care să ajute partintii să își dezvolte o relație armonioasă atât că parteneri, cât și cu copiii.

Psihoterapeut Dr. Coralina Chiriac- psihoterapeut integrativ specialist, formator ARPI, supervizor și cofondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă, cu multiple specializări în terapia traumei (TRE, EMDR, Somatic Experiencing), terapia relațională și lucrul cu corpul – A ținut un discurs în cea de-a 3 a zi a festivalului, dedicată traumei. Atât experiență Coralinei cât și tema conferinței au fost centrate pe a ajuta oamenii să-și găsească sinele dincolo de traume și subpersonaje, dincolo de mecanismele de self-defence, în ideea de a-și crea obiceiuri noi și sănătoase.

Dr. Gina Chiriac, președinte ARPI despre AFECT:


“A venit timpul că dezvoltarea personală și psihoterapia să fie eliberate de imaginea misterioasă și întunecată a obscurității din sfera patologiei și să-și ocupe locul normal în viața cotidiană a noii generații de tineri moderni și educați din România.

Personal, încurajez tânăra generație de psihoterapeuți și sunt onorată că din echipa de formatori și psihoterapeuți ai Asociației Române de Psihoterapie Integrativă fac parte tineri extrem de bine pregătiți profesional, care aduc prin viziunea lor, plusvaloare profesiei noastre.

Prin astfel de acțiuni, cum este FESTIVALUL AFECT în care se promovează dezvoltarea personală pentru publicul larg, punem împreuna bazele unei noi viziuni despre percepția sănătății psihice și a importanței acesteia în tabloul vieții cotidiene.

Într-o lume modernă psihoterapia și dezvoltarea personală devin bazele pentru o viață normală și echilibrată alături de alte resurse firești cum sunt muzică, timpul petrecut cu prietenii, concertele rock, ieșitul împreună în weekend, activități ce aduc bucurie, creștere, împlinire și care construiesc sentimentul de putere personală, împlinesc nevoia apartenență la un grup de prieteni cu valori sănătoase și determină creșterea gradului de sănătate psiho-emoțională!“

Ne bucurăm că am avut o echipa de profesioniști prezentă la festival și că psihoterapia integrativă și-a găsit locul în activitățile socio-culturale, într-un eveniment de amploare, cum a fost Festivalul Afect!