Pentru că trăim în era digitializarii, copiii sunt tot mai expuși la diverse dispozitive media (telefoane, tablete, televizoare, calculatoare), informațiile pe care ei le asimilează și grupurile sociale in care postează, pot avea un real impact asupra percepțiilor si interpretării realității obiective.

Ce se întâmplă din punct de vedere neuroștiințific în creierul copiilor când sunt expuși la social media?


Studiile de neuroștiință din ultimii ani arată că informațiile la care sunt expuși copiii le afectează nu doar dispoziția lor, dar le modifică și structurile corticale. Mai exact, dacă un copil este expus la multitasking, dacă trece de la Facebook, Instagram, Tik-Tok, televizor, Whatsapp, are mai multe șanse să activeze o incapacitate de focusare și de menținere a atenției pe un singur stimul.

Acest lucru se întâmplă prin faptul că expunerea la informații rapide de la un subiect la altul, de orice natură ar fi ele, duce la scăderea materiei cenușii din cortexul cingulat anterior, care se ocupă cu controlul atenției, găsirea greșelilor și găsirea motivației și empatiei.

Educația parentală joacă un rol estential, întrucât creierul copilului nu are capacitatea de a se auto-regla și de a se opri atunci când greșește. Spiritul de observație și anticiparea, caracteristice creierului adult sunt două trăsături esențiale înspre creșterea sănătoasă a copiilor. Timpul de calitate petrecut cu cei mici, indiferent de vârstă lor și ținerea lor în prezent, cu activități senzoriale, contribuie la crearea unei legături armonioase și ajută la creșterea încrederii în sine pentru copii atunci când se află în perioada de creștere.

S-a dovedit că un timp mediu de aproximativ 2 ore pe zi în față știrilor media și a scrollingului pe aplicațîi, pentru copii până în 7 ani, dar și pentru adolescenți până în 16 ani, duce la stări de anxietate, depresie, incapacitate de învățarea și lipsa focusării.

Ce poate face un părinte sau un tutore pentru a-l ajuta în acest proces de dezvoltare este să interacționeze live cu el, să îi explice ce sunt emoțiile și cum se manifestă atunci când crește și să îl educe cum să le manifeste, fără să se autoblameze.


Pentru că trăim o perioada de conflict între Rusia și Ucraina, informațiile care circulă ne afectează și pe noi ca adulți, sporind starea de anxietate.
Copiii, chiar dacă nu înțeleg contextul economic, politic sau teritorial, resimt starea de panică și anxietate care este transmisă în permanență în media.

Datorită funcției neuronilor oglindă, copiii simt stările părinților, însă nu au aptitudinile necesare să-și regleze emoțiile, ajungând să le stocheze, ele devenind în timp scenarii de viața.

Tocmai de aceea, am dezvoltat un workshop adaptat acestei perioade, cu tema:
Parenting inteligent: Cum și cât spui copiilor tăi despre război? Acesta va avea loc online, pe platforma de Zoom, pe data de 16 martie 2022, la ora 18:30.

Ce putem face ca părinți, bunici, tutori, profesori, psihoterapeuți:

1. Să filtrăm informațiile la care sunt expuși. Dacă ei sunt mereu prezenți pe lângă televizoare lăsate pornite doar pe canale de știri alarmante, ei vor prelua starea de tensiune și nu vor ști ce să facă cu ea.
În primul rând, noi că adulți trebuie să verificăm din mai multe surse, gestionând astfel sursa stărilor de anxietate.

2. Să le activăm celor mici creierul superior, prin discuții care aduc claritate și liniste.

Creierul funcționează atât pe verticală, cât și pe orizontală, cu folosirea celor 2 emisfere cerebrale, iar prin antrenarea treptată, copiii învață să se ducă în analiză și empatie, prin activarea neocortexului.

Când ieșim din starea de anxietate, avem mai multe șanse să iesim din spațiul imaginat mental și să revenim în prezent, unde pericolul nu este iminent.

În cadrul Workshopului vom dezvolta tehnici de comunicare și metode practice de activare a creierului superior, pentru a antrena mintea copiilor.

3. Să folosim metode de minfulness pentru a ne aduce în prezent și pentru a-i învăța pe cei mici cum să rămână prezenți. Jocurile, exercițiile senzoriale, dar și felul în care comunicăm cu ei, intonația folosită și felul în care abordăm anumite subiecte sensibile, pot reprezenta o investiție emoțională care sa creeze o legătură mai strânsă între părinte și copil activand starea de siguranța

Un aspect foarte important în aceste practici pe care le vom prezența în Workshop este și faptul că vom învăța copiii cum să aibă o armonie minte-trup.

Tehnicile psihoterapeutice aplicate și metodele de minfulness sunt indicate pentru a găși un canal de comunicare și pentru a-i explica copilului ce emoții simte, cum se resimt în corp și să îi creăm o relație sănătoasă cu eșecul sau cu conflictul. O educație sănătoasă presupune să îl expunem cu măsura și conștient la aceste situații, făcându-l să înțelegea că pot fi experiențe transformationale.

Toate acestea și multe alte metode de parenting inteligent vor fi prezentate în cadrul Workshopului de dezvoltare personală, cu tema: Parenting inteligent: Cum și cât spui copiilor tăi despre război?, de pe 16 martie 2022. Înscrierile se fac pe email: înscrieri@psihoterapieintegrativa.ro.