Copiii se pot simți conectați prin intermediul platformelor de socializare, iar relațiile lor cu prietenii pot fi consolidate.
Într-un studiu publicat în revista Pediatrics, s-a constatat că utilizarea regulată a social media poate fi benefică pentru copii și adolescenți prin creșterea comunicării, a interacțiunii sociale și a abilităților tehnice.
Aspectul social al dezvoltării umane este foarte important, iar social media oferă o modalitate instantanee și ușoară de socializare pentru copii. Atunci când copiii nu au acces ușor la socializarea față în față sau au probleme de anxietate socială, social media poate fi un instrument util pentru a se conecta cu alți copii.
Și totuși social media poate avea și un impact negativ asupra sănătății mentale a copiilor și adolescenților.
S-a constatat o legătură substanțială între simptomele depresiei și ale anxietății și utilizarea social media, ceea ce sugerează că timpul petrecut pe aceste platformele sociale poate fi legat de depresie și anxietate. Totuși, aceste studii nu stabilesc o legătură directă între social media și aceste afecțiuni.
Există puține informații disponibile cu privire la faptul dacă utilizarea social media cauzează depresia și anxietatea sau dacă persoanele cu mai multă anxietate și depresie tind să utilizeze mai frecvent social media. Cercetările par să indice faptul că utilizarea social media poate provoca aceste simptome, cel puțin într-o anumită măsură. Potrivit unui studiu din 2020, persoanele care și-au dezactivat conturile de Facebook au fost mai puțin deprimate, mai puțin anxioase și mai fericite și mulțumite.
În plus, social media poate crea viziuni nerealiste asupra vieților oamenilor, ceea ce duce la presiune de la egal la egal și la comparații nesănătoase. Utilizarea social media a crescut probabil pentru copii în timpul pandemiei COVID-19. O altă cauza ar putea fi un sentiment de izolare din cauza distanțării sociale.
Cercetări recente indică faptul că adolescenții pot fi mai vulnerabili la rezultate slabe în materie de sănătate mintală în timpul pandemiei, deoarece singurătatea și izolarea pot crește, precum și lipsa resurselor de sănătate mintală în timpul închiderii școlilor. O ședere prelungită acasă ar putea duce de asemenea la tensiuni și confruntări între părinți.
Utilizarea rețelelor de socializare este asociată cu mai mult decât cu anxietatea și depresia. Potrivit cercetărilor efectuate asupra adolescenților, social media are un impact negativ asupra imaginii corporale atât a fetelor, cât și a băieților. Pe măsură ce utilizarea social media crește, tot mai multe persoane își monitorizează corpul și adopta atitudini de judecată asupra acestuia. Practicanții supravegherii corporale raportează un sentiment mai mare de rușine față de corpurile lor.
Pentru a înțelege mai bine aceste aspecte, dar și pentru a afla o serie de tehnici psihoterapeutice, pe care părinții, tutorii, profesorii sau chiar rudele le pot aplica pentru a crește copii echilibrați pe plan psihic și emoțional, te invităm alături de noi la un Workshop adaptat acestei perioade, cu tema:
Parenting inteligent: Cum și cât spui copiilor tăi despre război? Acesta va avea loc online, pe platforma de Zoom, pe data de 16 martie 2022, la ora 18:30.
Înscrierile se fac accesând linkul de mai jos,
Link eveniment: https://ginachiriac.ro/workshop/
Dacă cunoști oameni pe care îi simți la fel de interesati de acest subiect ca și tine, devino mesagerul acestei comunități și împărtășește cu ei beneficiile parentigului inteligent!
Link eveniment pe facebook,
https://www.facebook.com/events/3223721571191447
Impactul media asupra adolescenților între 10-20 de ani
Ultimele studii în neuroștiințe au evidențiat sistemele neuronale care sunt asociate cu comportamentele care sunt importante pentru utilizarea social media, inclusiv procesarea recompenselor sociale, procesarea și reglarea bazate pe emoții și percepția celorlalți.
Deoarece aceste sisteme neuronale sunt încă subdezvoltate și suferă schimbări semnificative în timpul adolescenței, ele pot contribui la sensibilizare față de respingerea sau acceptarea online, influența colegilor și interacțiunile încărcate de emoții din platformele media.
S-a demonstrat că sensibilitatea față de colegi este posibil să fie mai mare la adolescenți decât la grupurile de vârstă mai înaintată. Efectele influenței colegilor au fost demonstrate riguros în cercetările privind luarea deciziilor la adolescenți, arătând că adolescenții își asumă mai multe riscuri în prezența colegilor și atunci când aceștia stimulează asumarea de riscuri.
Acest lucru pare să fie valabil în mod similar pentru influența colegilor online prin comentarii online, de asemenea cu comportamente mai puțin riscante.
Aceste constatări au fost interpretate pentru a sugera că adolescenții au o nevoie puternică de a urma normele grupului lor de colegi și de a arăta aderența la grup.
Sunt necesare studii care să testeze experimental dacă influența crescută a colegilor, posibil prin dezvoltarea regiunilor sociale ale creierului, combinată cu o sensibilitate puternică la acceptare și respingere, face că adolescența să fie un punct de cotitură în dezvoltare pentru modul în care mediile sociale pot influența conceptul de sine și așteptările față de sine și față de ceilalți. Este probabil ca aceste sensibilități să nu fie legate de un proces în mod specific, ci de combinația de rețele cerebrale în curs de dezvoltare și de comportamente asociate.
Mediile sociale au cel puțin următoarele două funcțîi importante:
- conectarea socială cu ceilalți (nevoia de apartenență)
- gestionarea impresiei pe care indivizii o fac asupra celorlalți (construirea reputației, gestionarea impresiei și autoprezentarea online). Traiectoria emergentă a sensibilității la acceptare, a „supunerii” față de colegi și a precedenței emoțiilor poate face ca adolescenții să fie în mod specific susceptibili la știri senzaționaliste și false, la așteptări nerealiste de la sine sau la reglarea emoțiilor prin utilizarea negativă a mass-media.
Studierea interacțiunii dintre utilizarea mass-media și perioadele sensibile în dezvoltarea creierului va oferi direcții importante pentru a înțelege modul în care mass-media poate avea un impact asupra tinerilor și cine este cel mai vulnerabil și în ce condiții.
„Genele copiilor reflectă doar potențialul lor, nu și destinul lor. Depinde de părinți să le ofere mediul care să le permită să se dezvolte la cel mai înalt potențial al lor.”
– Dr. Bruce H. Lipton, The Biology of Belief (Biologia credinței)
Majoritatea aplicațiilor de socializare cer ca utilizatorii să aibă cel puțin 13 ani. Însă, într-un sondaj recent, părinții au declarat că 50% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani și 33% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani utilizează aplicații de socializare.
Părinții trebuie să înțeleagă cât de importantă este o discuție cu copilul lor despre ce este social media, despre regulile pe care le au pentru utilizarea platformelor de socializare și despre faptul că nu arată întotdeauna o imagine exactă a vieții cuiva.
Unul din efectele nedorite ale utilizării rețelelor de socializare este faptul că social media facilitează compararea cu altcineva.
Majoritatea oamenilor afișează pe social media ceea ce ei își doresc să vezi. Iar prin utilizarea social media, cu toții avem posibilitatea de a accesa informații nesfârșite oricând dorim, iar acest lucru poate fi foarte greu pentru copii.
În timp ce experții abia încep să înțeleagă impactul social media asupra copiilor, un studiu arată că unii copii cu vârstă mai mică de 11 ani care folosesc Instagram și Snapchat sunt mai predispuși la comportamente digitale problematice, cum ar fi faptul de a avea prieteni exclusiv online și de a vizita site-uri pe care părinții le-ar dezaproba, precum și o probabilitate mai mare de a participa la hărțuirea online.
Un alt studiu vorbește despre modul în care copiii care folosesc TikTok dezvoltă ticuri și au atacuri asemănătoare ticurilor. Ei se confruntă cu o tulburare de mișcare provocată de stres și anxietate – probabil agravată de pandemie și de consumul crescut de social media al adolescenților.
În plus față de comportamentele digitale problematice, pot există schimbări în comportamentul zilnic al copiilor acasă, cum ar fi:
– Iritabilitate crescută
– Anxietate crescută
– Lipsa de stimă de sine.
S-a observat că dacă unui copil i se cere să renunțe la social media și să își facă temele, atunci părinții ar putea observa perioade crescute de iritabilitate sau frustrare îndreptate către părinți deoarece li se cere să facă ceva ce nu vor să facă și să înceteze să mai facă ceva ce le place.
Același studiu spune că limitarea timpului petrecut de un copil pe rețelele de socializare poate reduce unele dintre efectele negative ale utilizării rețelelor de socializare la o vârstă atât de fragedă.
Social media poate avea și efecte pozitive asupra copilului, ajutându-l să învețe cum să comunice cu ceilalți, cum să navigheze în relații și cum să gestioneze pe cineva care nu este amabil cu el. Așadar, a nu folosi deloc rețelele sociale ar putea să nu fie cea mai bună soluție (sau realistă) pentru copii.
Este important ca înainte de începerea folosirii platformelor de socializare, părinții să discute cu copiii despre anumite limite și așteptări:
- Încercați să stabiliți dacă copilul este pregătit. Chiar dacă el este suficient de mare pentru a se alătura unei platforme de socializare, s-ar putea să nu fie pregătit pentru aceasta. În calitate de părinte, aveți o idee despre nivelul lor de maturitate și despre modul în care interacționează cu alții, cum ar fi antrenorii și prietenii. Dacă nu sunteți sigur, puteți încerca o perioada de testare pe social media.
- Părinții ar trebui să își identifice așteptările și să le comunice copiilor lor. De asemenea, identificați si comunicați consecințele nerespectării lor.
- Purtați o conversație deschisă și sinceră cu copiii despre ce este social media și pentru ce poate fi folosită, încă de la început. Întrebați-i de ce sunt interesați să aibă un cont pe o anumită platforma și pentru ce vor să o folosească. Dar, pe măsură ce încep să se aventureze în lumea social media, continuați să discutați pe aceste teme. Dacă auziți despre o tendința populară pe TikTok sau despre o poveste demnă de știri care este în trend, discutați cu copiii care este părerea lor despre acel subiect și ce au văzut referitor la asta
- Limitați timpul petrecut în fața ecranului. Academia Americană de Pediatrie recomandă limitarea timpului petrecut în față ecranului la două ore pe zi pentru copii. În același timp copilul trebuie să aibă suficientă activitate fizică și interacțiuni față în față.
Nu este vorba doar de limitarea timpului petrecut în față ecranului, ci și despre ceea ce înlocuiește timpul petrecut în față ecranului.
- Monitorizați utilizarea platformelor sociale
- Fiți un model de urmat pentru copii. Este mult mai greu pentru copii să înțeleagă potențialele pericole sau riscuri ale social media atunci când părinții se angajează ei înșiși în aceleași comportamente.
Toate acestea și multe alte metode de parenting inteligent vor fi prezentate în cadrul Workshopului de dezvoltare personală, cu tema:
Parenting inteligent: Cum și cât spui copiilor tăi despre război?, de pe 16 martie 2022, susținut de Dr. Gina Chiriac.
Înscrierile se fac accesând linkul de mai jos,
Link eveniment: https://ginachiriac.ro/workshop/
Link eveniment pe facebook,
https://www.facebook.com/events/3223721571191447